Dit is waarom katten dingen kneden

International Cat Day: dit is waarom katten dingen 'kneden' of strelen
Foto Pexels

Katten hebben de gewoonte om hun favoriete voorwerpen of bepaalde delen van je lichaam te kneden met hun poten. Als dat gebeurt, duw je huisdier dan niet weg, want op die manier tonen ze dat ze op hun gemak zijn.

Vandaag is het International Cat Day, de dag waarop de wereld de pluizige viervoeters viert, en daarom is het gepast om een opvallende en schattige handeling van katten te verklaren. Mensen met een poes als huisdier zullen al wel gemerkt hebben dat de dieren soms bepaalde voorwerpen of lichaamsdelen ‘kneden’ of strelen. Dat doen ze niet enkel voor hun plezier, maar ze willen er ook iets mee zeggen.

最錫佢??#踩奶 #heispeanut #catkneading #catloves #thebadboypeanut @victoria_jonyin

A post shared by G. (@thegiftsoflifeee) on

Een zuigreflex

De beweging hebben ze aangeleerd als ze jong zijn. Als de kittens aan de tepel liggen bij hun moeder, moeten ze met hun pootjes de melkklieren stimuleren. Ze blijven dat herhalen als ze volwassen zijn. Daarmee maken de dieren duidelijk dat ze je vertrouwen en dat ze op hun gemak zijn. Spijtig genoeg zuigen katten soms ook aan datgene dat dan net toevallig bij hen in de buurt is, bijvoorbeeld een dekentje of je favoriete trui.

Biedt een alternatief aan

Als je er te veel last van ondervindt, probeer hen dan niet te straffen, maar zet ze op de grond en geef ze iets waar ze wel in mogen kneden en aan zuigen. Katten halen heel wat comfort uit het kneden, en als je ze dan bestraft, raken ze in de war.

Er bestaan nog andere theorieën die het kneden verklaren. Zo zouden de katten de beweging gebruiken om een bepaalde slaapplaats comfortabeler te maken en tegelijkertijd toe te eigenen. In hun poten hebben ze geurklieren, die sporen achterlaten voor andere soortgenoten.