De tien geboden om je muzikale uitspattingen te overleven

Naar een festival gaan, is leuk. Heelhuids terugkomen, nog leuker. Daarom publiceert het Rode Kruis elk jaar zijn tien geboden om de festivals te overleven.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

1. Gij zult een EHBO-kit inpakken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker op de festivalwei. De mix van veel volk, zon, alcohol en veel decibels kan weleens een vervelend pijntje veroorzaken. Pak dus zeker een paar must haves mee zoals pilletjes tegen hoofdpijn, braken en diarree. Als je kampeert, wees dan nog meer op je hoede en stel een EHBO-kitje samen met pleisters, condooms, ontsmettingsmiddel, aftersun…

Foto Pexels

2. Gij zult geen slippers dragen

Elk jaar krijgen de hulpverleners van het Rode Kruis een heleboel festivalgangers met voetblessures en –wonden over de vloer. De reden? Teenslippers. Die laten je voeten misschien wel ademen en dragen ongetwijfeld bij tot een zomerse ambiance, maar ze verhogen ook aanzienlijk het risico op blessures op een allesbehalve cleane festivalgrond. Draag liever een paar comfortabele, gesloten schoenen die je voeten beschermen tegen zwerfvuil en insecten (en zware zatlappen).

3. Gij zult u beschermen tegen insecten

De meeste festivals gaan door op het platteland en de campings bevinden zich vaak midden in een veld. Muggen, wespen, bijen en teken zijn dus ook massaal van de partij. Sluit altijd goed je tent af en neem een insectenwerend middeltje mee. Let op voor teken. Zit er een op je huid? Trek ze dan zo snel mogelijk los. Het Rode Kruis raadt het gebruik van alcohol of een sigarettenpeuk af. Ga liever naar de dichtstbijzijnde hulppost. Daar hebben ze alles in huis om je weer op te lappen.

4. Gij zult geen kooktoestel gebruiken

Gezien de prijzen voor eten op festivals kiezen heel wat festivalgangers voor het gouwe ouwe kooktoestel om hun maaltijden op te warmen op de camping. Handig, maar gevaarlijk. Bijna elk jaar gebeuren er – soms dodelijke – ongelukken met kooktoestellen op festivals. Heb je je verbrand? Laat er dan 15-20 minuten koud water over stromen en dek de wonde af met een verband of steriel kompres. Of nog beter: laat je vuurtje gewoon thuis.

5. Gij zult uw oren beschermen

De decibels schieten pijlsnel de hoogte in op de wei. Bij meer dan 85 decibel krijgen je oren het al te verduren. In theorie mogen concertorganisatoren niet luider gaan dan 90 decibel, maar in de praktijk loopt dat vaak op tot 100 en zelfs 110 decibel. Genoeg om je gehoor onomkeerbare schade toe te brengen. Geef toe dat zelfs het beste festival dat niet waard is. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om je te beschermen. Heel wat festivals delen gratis oordopjes uit. Maak er gebruik van. En als je echt geen enkel risico wil nemen, zet dan een isolerende koptelefoon op, ook al ben je geen houthakker. Het Rode Kruis vindt elk jaar de vreemdste dingen terug in de oren van festivalgangers. Van tampons en wc-papier tot sigarettenfilters. Jakkes.

Flickr / Kristina D.C. Hoeppner

6. Gij zult u beschermen tegen de zon

In België kan een zomerfestival zowel op een sauna als een modderbad uitdraaien. Vooral de zon kan aanzienlijke schade aanrichten. Om niet als een kreeft te eindigen, bespaar je dus best niet op zonnecrème. Je rug insmeren? Vraag dat gerust aan die charmante heer/dame naast je op de wei ;) Niet alleen je huid loopt gevaar, je kan ook een flinke zonnesteek oplopen. Zorg dus voor voldoende hydratatie (bier telt niet). Word je toch misselijk of heb je last van hevige hoofdpijn, ga dan langs bij de hulppost van het Rode Kruis.

7. Gij zult oppassen voor onderkoeling

Net als de hitte kan ook de kou nefaste gevolgen hebben. De nachten kunnen kil zijn en regen, natte kleren en een doorweekte tent kunnen leiden tot onderkoeling. Maar met al die alcohol in je lijf voel je dat niet. Duffel je dus goed in, ook al heb je het niet koud. Begin je je wat verdoofd te voelen? Geen goed teken! Ga snel naar de dichtstbijzijnde hulppost.

8. Gij zult uw wondjes verzorgen

Op een festival loop je al snel een of ander wondje op. Het Rode Kruis raadt aan eerst je handen goed te wassen en dan het wondje te spoelen met drinkwater. Is de wond diep of op een gevoelige plek, laat je dan verzorgen door een hulpverlener.

9. Gij zult de bewustelozen helpen

Niet zelden zie je op de wei een festivalganger onbeweeglijk in het gras liggen. Als je zeker bent dat hij zijn roes uitslaapt, laat hem dan gerust liggen. Maar misschien is hij wel flauwgevallen door te veel alcohol of om een andere reden. Reageert hij echt niet? Doe hem dan niet af als «een zatlap» maar leg hem in een stabiele zijligging, roep de hulpdiensten en laat hem vooral niet alleen.

10. Gij zult de post van het Rode Kruis lokaliseren

Het Rode Kruis staat op elk festival in België om te verzorgen, op te lappen en snel te hulp te schieten. In Dour mobiliseerde het vorige zomer elke dag 130 hulpverleners. De grootste operatie van het jaar in Wallonië. Zij schoten bijna 5.000 keer in actie en voerden een vijftigtal festivalgangers af. De teams van het Rode Kruis kunnen elke situatie aan en staan klaar om kleine en grote pijntjes te verzorgen. Lokaliseer dus zeker de hulpposten op de festivalwei en de camping.

Belga / J. Jacobs

(tw)