Arme Belgen profiteren minst van welvaartsgroei

Arme Belgen profiteren minst van welvaartsgroei

In België zijn alle inkomensgroepen er tussen 1985 en 2013 op vooruitgegaan. Maar die inkomensgroei was veel forser bij de hoogste inkomens dan bij de laagste inkomens. Dat blijkt uit onderzoek van Wim Van Lancker (UA), waarover De Standaard bericht. Rekening houdend met inflatie, steeg het beschikbare gezinsinkomen van de vijf procent armste Belgen met ongeveer 16 procent, terwijl het inkomen van de vijf procent rijksten met 46 procent steeg en dat van de rijkste one percent zelfs met 60 procent. De laagste inkomensgroepen zagen hun jaarinkomen de voorbije 30 jaar met ongeveer 1.500 euro toenemen, de hoogste inkomensgroepen met ruim 15.000 euro. Dat is na aftrek van de belastingen, maar met bijkomende sociale uitkeringen.

De middenklasse ging er ongeveer met 40 procent op vooruit. “Het verschil tussen die middenklasse en de hoogste inkomens is dus veel minder groot dan het verschil tussen de laagste inkomens en de middenklasse”, merkt Van Lancker op. “Vooral de laagste inkomens hinken achterop.”

De cijfers tonen voor Van Lancker hoe de Belgische welvaartsstaat een stevige, stabiele middenklasse en hoge sociale uitgaven combineert met een hoog armoederisico.

bron: Belga