Waarom je best een partner kiest die even oud is

Hugh Hefner met zijn veel jongere echtgenote Crystal Harris
AFP / G. Bouys

Bij de zoektocht naar een partner kies je best iemand die ongeveer even oud is. Een grote leeftijdskloof voorspelt weinig goeds, waarschuwen Australische wetenschappers.

Om tot die conclusie te komen, bestudeerden ze dertien jaar lang een paar duizend Australische huishoudens. Elk jaar werden de deelnemers ondervraagd over hoe tevreden ze al dan niet waren met hun relatie.

Demi Moore en Ashton Kutcher in betere tijden
AFP / G. Bouys

“We kwamen tot de vaststelling dat mannen die getrouwd waren met een jongere vrouw het gelukkigst waren”, zegt Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. “Mannen met een oudere vrouw waren het minst tevreden.”

Die bevinding geldt ook voor vrouwen. “Ze waren beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hadden dan als ze met een oudere man getrouwd waren.”

Zes jaar

De problemen stellen zich volgens de onderzoekers vooral op langere termijn. Na gemiddeld zes jaar bleek de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar bij koppels met een grote leeftijdskloof neemt die tevredenheid veel sterker af.

Volgens McKinnish zijn partners van min of meer dezelfde leeftijd beter in staat om het hoofd te bieden aan moeilijke gebeurtenissen. Ze bevinden zich doorgaans meer op dezelfde golflengte, onder meer wat kinderwens en financiële kwesties betreft.