Schooldirecteurs haken sneller af door werkdruk

In septemer zal er in vier op de tien scholen een nieuwe directie starten. Door de toenemende werkdruk haken directeurs steeds sneller af.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Vrijdag 1 september wordt niet alleen voor de leerlingen een spannende dag, ook voor heel wat kersverse directeurs. Die trend is niet nieuw. Uit cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) blijkt dat het afgelopen schooljaar 1.456 nieuwe directeurs aan de slag gingen. Dat is een behoorlijk hoog aantal op een totaal van 3.651 basis- en middelbare scholen.

Administratieve druk

"Werkweken van vijftig of zestig uur zijn geen uitzondering meer", vertelt Robert Vergauwen van directeursvereniging DIVO (Directies Vrij Secundair Onderwijs) in de Mediahuis-kranten. "Vroeger stopten directeurs na vijf, zeven jaar. Nu haken ze af na twee of drie jaar." Het is niet alleen de psychologische druk die toeneemt, maar ook de administratieve last.

"Zorgwekkend is dat de cijfers de jongste jaren nog toenemen. Het leidt tot een verlies van expertise en brengt de continuïteit van het schoolbeleid in gevaar", reageert N-VA-parlementslid Ingeborg De Meulemeester, die de gegevens opvroeg bij haar collega.

Onderzoek

Crevits heeft al een onderzoek opgevraagd naar de oorzaken van het grote verloop. "Tot eind februari 2018 loopt er een onderzoek waarbij de problematiek in kaart wordt gebracht", klinkt het. "In sommige scholen is er geen verloop van directie. Directeurs blijven er heel lang. De sfeer is er goed. In andere scholen loopt dat niet en het onderzoek moet aantonen wat de verschillen zijn."

De directeurs zelf vragen extra middelen aan Crevits om de taken te kunnen verdelen over meerdere mensen.