Weerbericht – Frisse en regenachtige week voor de boeg

Weerbericht - Frisse en regenachtige week voor de boeg

Het wordt niet meteen een zomerse week, ondanks een goede start morgen. Dat meldt het KMI. Deze middag komt er meer bewolking opzetten. Op de meeste plaatsen blijft het droog maar een plaatselijke druppel regen is niet helemaal uitgesloten. Aan zee en in de kuststreek blijft het overwegend zonnig. De temperaturen schommelen rond 17 graden in de Hoge Ardennen, rond 20 graden aan de kust en tot 21 of 22 graden elders in het land.

Vanavond klaart het uit en in de nacht wordt het opnieuw licht bewolkt of helder. Naar de ochtend toe komt er wat hoge bewolking opzetten en plaatselijk is er ook nevel of een mistbank mogelijk. Het wordt fris met minima, verspreid over het land, tussen 7 en 12 graden. Aan zee blijft het meestal matig waaien uit het zuidwesten, in het binnenland wordt de wind zwak uit veranderlijke richtingen.

Morgen wordt het, na het verdwijnen van het plaatselijke ochtendgrijs, opnieuw vrij zonnig met vooral hoge wolkensluiers. Het wordt zacht met maxima rond 20 of 21 graden aan de kust en in de Ardennen en tussen 22 en 24 graden elders in het land. In de loop van de avond en het begin van de nacht is er nog weinig bewolking. Later neemt de bewolking toe maar het blijft nog meestal droog. Het is zachter met minima van 14 tot 17 graden.

Dinsdag ontwikkelt zich een depressie over Frankrijk. Die verplaatst zich naar onze streken en brengt wolken en buien met zich mee. Ook onweer is niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen 18 en 22 graden. Woensdag schuift de depressie verder noordwaarts naar de Noordzee en het zuiden van Scandinavië en aan de achterzijde ervan wordt koele en onstabiele zeelucht naar ons land gestuwd. We verwachten veel bewolking met regelmatig buien en er is ook kans op onweer. Het wordt fris met maxima van 16 tot 20 graden en er waait een matige wind uit het zuidwesten.

Donderdag vult de depressie zich geleidelijk op over Scandinavië maar blijft nog frisse en vochtige zeelucht naar ons land stuwen. Het blijft fris met veel bewolking en hier en daar ook regen of een bui. De temperatuur blijft hangen op waarden tussen 14 en 19 graden.

Vrijdag zorgt een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren voor rustiger weer. In het oosten kan er nog een bui vallen maar vanaf het westen verwachten we droog weer met geleidelijk meer opklaringen. Het blijft nog vrij fris. Zaterdag schuift een regenzone vanaf de Britse Eilanden en de Noordzee geleidelijk over ons land. Het wordt zwaarbewolkt en vanaf het westen verwachten we lichte regen. Het wordt wel iets zachter.

Ook zondag sleept die regenzone aanvankelijk nog over het land met in de voormiddag nog hier en daar wat gedruppel. Daarna wordt het droger met geleidelijk ook enkele opklaringen. Het blijft vrij zacht.

bron: Belga