Noodweer, hitte en bosbranden doorheen Europa

Noodweer in de Italiaanse Alpen heeft een vrouw het leven gekost, zo heeft thelocal.it vandaag gemeld. Een hittegolf leidde tot stormen in de Italiaanse Alpen, en daardoor ontstond nabij het skioord Cortina d’Ampezzo een lawine van water en modder. Die sleurde een wagen mee waarin een vrouw zat. Zij kon niet meer worden gered.

In Midden- en Zuid-Italië woedden dan weer bosbranden. In Casteldimezzo ten zuiden van Rimini dienden zeventig bewoners en toeristen van een camping geëvacueerd. Ook in de buurt van Gran Sasso in de Abruzzen waren er bosbranden.

Ook in Griekenland kreeg de brandweer met meer en meer bosbranden af te rekenen, bijvoorbeeld in de Atheense voorstad Ilio en op het eiland Kythira. De Servische hoofdstad Belgrado kreunde gisteren onder veertig graden Celsius. In vele steden aan de Balkan was het kwik om 08.00 uur reeds tot boven de dertig graden gestegen. In Bosnië wordt voor stroomuitval gevreesd.

Zeer warm is het ook op het Spaanse eiland Mallorca, alsmede in de regio Andalusië. In Oostenrijk was er zwaar noodweer, vooral in het bij toeristen geliefde Grossartal. Hagel en modderlawines hielden er de brandweer continu bezig, plaatsen raakten van de buitenwereld afgesloten. Het water sleurde meerdere auto’s mee, in sommige hotels moesten gasten naar hoger geleden verdiepingen. Mensen in medische nood werden met helikopters en vrachtwagens uit het dal gebracht.

bron: Belga