Fipronil in eieren – Toxicoloog Tytgat gerustgesteld door communicatie Ducarme en De Block

Fipronil in eieren - Toxicoloog Tytgat gerustgesteld door communicatie Ducarme en De Block

Toxicoloog Jan Tytgat is gerustgesteld door de communicatie van ministers Denis Ducarme (MR) en Maggie De Block (Open Vld) over de fipronil-concentraties aangetroffen in Belgische eieren. Volgens de ministers lagen die steeds minstens tien keer lager dan de strenge Europese norm. Tytgat rekent voor dat iemand van 70 kg dus een vijftiental eieren kan eten alvorens – door de fipronil – mogelijk gezondheidsproblemen te krijgen. “Dit is geruststellend”, reageerde Tytgat aan Belga. Hij riep het federaal voedselagentschap FAVV zaterdag nog op om de staalnames bekend te maken. “Ik weet wat de acute referentiedosissen zijn: hoeveel mag een persoon maximaal binnenkrijgen om niet ziek te worden. Als het FAVV die waarden van alle loten zou geven, zou ik de boodschap kunnen geven om het Voedselagentschap te geloven, of niet”, zei hij toen.
En dat doet de toxicoloog van de KU Leuven nu dus ook. Gaat het inderdaad om maximaal een tiende van de referentiedosis, dan moet iemand van 70 kg volgens hem al een vijftiental eieren van 60 gram eten alvorens er mogelijk een effect is op diens gezondheid. Voor een kind van 23 kg gaat het nog steeds om vijf eieren, rekent Tygtat voor met de wiskundige ‘regel van drie’.
Tytgat benadrukt dat hij nooit getwijfeld heeft aan de beoordeling van het FAVV over de impact op de volksgezondheid. “Maar was dit enkele dagen eerder al gecommuniceerd, dan hadden we dat veel sneller kunnen vertalen naar een duidelijke boodschap voor de mensen. Want het is toch veel makkelijker te begrijpen dat een volwassen man tot vijftien eieren moet eten voor er een risico optreedt?” besluit hij.

bron: Belga