Fipronil in eieren – “Totaal onaanvaardbaar dat er bedrijven geruimd worden”

Fipronil in eieren - "Totaal onaanvaardbaar dat er bedrijven geruimd worden"

“Dat er bedrijven uit economische overwegingen hun kippen zouden slachten omwille van de fipronilcrisis is totaal onaanvaardbaar. Er is geen enkel bewijs dat ruimingen noodzakelijk zouden zijn voor de volksgezondheid”, zo zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch aan Belga. Hij reageert daarmee op berichten over pluimveebedrijven in Nederland die overgegaan zijn tot ruiming. Volgens de VRT is er ook in ons land in één bedrijf geruimd. “Ik neem contact op met onze raadsman en we gaan bekijken welke stappen we kunnen zetten. Als dit klopt, dienen we een klacht in”. Tot nu toe zijn in Nederland al 10 à 12 bedrijven geruimd als gevolg van de fipronilcrisis. Dat meldt het bedrijf dat als enige instaat voor het ruimen van pluimveebedrijven. Verwacht wordt dat er nog meer ruimingen zullen volgen en dat er in totaal meer dan 1 miljoen kippen zullen worden geslacht. Volgens de VRT is er ook in ons land al één bedrijf overgegaan tot ruiming.
Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia is niet te spreken over de ruimingen. “Wie heeft die maatregel genomen? Gebeurt de ruiming op vraag van het FAVV of is het leghenhouder zelf die zelf het initiatief heeft genomen, een beetje naar het Nederlandse voorbeeld waar bedrijven overgaan tot ruiming om zo sneller gedeblokkeerd te worden”, zo vraagt Vandenbosche zich af.
De Gaia-voorzitter vreest dat het gaat om een “paniekreactie” die gebaseerd is op een “economische logica”. “Want er is geen enkel bewijs dat het ruimen noodzakelijk is voor de volksgezondheid of dat er risico’s zijn voor de consument. Dit is het zoveelste schandaal. Men laat hier opnieuw onschuldige dieren opdraaien voor criminelen die verboden insecticiden hebben verspreid. Dat is compleet onaanvaardbaar”, aldus Vandenbosch.
Als het bericht over de ruiming in België zou kloppen, overweegt Gaia juridische stappen. “Ik ga zeker contact opnemen met onze raadsman en kijken welke stappen we kunnen ondernemen”.

bron: Belga