Fipronil in eieren – Minister Ducarme vraagt “omstandig verslag” aan FAVV

Fipronil in eieren - Minister Ducarme vraagt "omstandig verslag" aan FAVV

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft aan het federaal voedselagentschap FAVV “een omstandig verslag” gevraagd over de acties die het agentschap heeft ondernomen sinds het de eerste informatie over de fipronil-problematiek heeft ontvangen. Dat zegt hij zondag in een persbericht. De minister verbindt zich ertoe “de grootst mogelijke klaarheid te scheppen”, luidt het nog. De fipronil-crisis dijt de jongste dagen alsmaar verder uit. Nu is uitgelekt dat het FAVV al in juni op de hoogte was van de aanwezigheid van het insecticide in eieren, maar hierover toen niet communiceerde, eist de oppositie duidelijkheid. Ook vanuit de buurlanden zwelt de kritiek aan: de Duitse minister van Landbouw wil maandag een onderhoud met zijn Belgische collega.
Minister Ducarme, die nog maar sinds einde juli minister is nadat zijn voorganger Willy Borsus minister-president van de Waalse regering werd, zet zondag de puntjes op de i. “Transparantie en het voorzorgsprincipe zijn prioritair”, klinkt het, en dus werd het FAVV om meer uitleg gevraagd.
Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) volgen het dossier van nabij op. De Block beklemtoont dat de analyses die tot nu toe uitgevoerd zijn op eieren geproduceerd in België aangeven dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid. “De informatie die het FAVV tot nog toe aan de minister bezorgde, betreft 80 procent van de verdachte bedrijven die eieren voor consumptie produceren. De analyses van deze eieren tonen een aanwezigheid aan die ver onder de zeer strenge Europese normen ligt (10 keer minder en lager), in tegenstelling tot Nederland, waar diverse resultaten de Europese drempels overschrijden”.
De volledige resultaten worden begin volgende week verwacht. Het FAVV moet die resultaten “zo snel mogelijk in detail bekendmaken”, klinkt het.

bron: Belga