EK wielrennen - Alexander Kristoff: "Een dag om nooit te vergeten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alexander Kristoff heeft zijn sprintersbenen teruggevonden. Na de zege vorige week in de Prudential Ride in Londen mocht hij zondag juichen in Herning, waar hij zich tot Europees kampioen kroonde. "Ik ben trots dat ik deze titel pak", zei de Noor na afloop. "Het was een heel snelle en lastige sprint, want er stond tegenwind", deed Kristoff zijn verhaal. "Italië deed een heel goede lead-out voor Viviani. Ik zat in zijn wiel, zette iets sneller aan dan hem en ging langs rechts. Hij probeerde nog langs de binnenkant te komen, maar er was maar een klein gaatje en ik liet hem niet voorbijkomen. Ik deed niets verkeerd. Het was een faire sprint. Ik bleef op mijn lijn en ben ontzettend trots op deze zege. Ik begrijp dat Elia ontgoocheld is, want ik zou dat ook zijn als ik had verloren met slechts enkele centimeters."

Er kwam een fotofinish aan te pas om de Europese kampioen aan te duiden. "Zelf was ik ook niet 100 procent zeker. Ik was dan ook heel blij en opgelucht dat de bevestiging snel kwam met de finishfoto."

In het verleden boterde het niet altijd even goed tussen Boasson Hagen en Kristoff op een WK, nu was de tactiek bij de Noren duidelijk. "Edvald zou aanvallen, ik nam de sprint voor mijn rekening. En neen, ik was tijdens de koers lang niet altijd zeker dat het op een sprint zou uitdraaien. Edvald deed wat hij moest doen en trok in de aanval. We zagen in de andere koersen dat een late aanval soms succesvol bleek. Op het eind kwam hij heel dicht en bleef hij bijna voorop. Uiteindelijk volgde een sprint en haalde ik het alsnog."

Kristoff slaagde er niet in een etappe te winnen in de Tour en blikte niet al te tevreden terug op zijn drie weken in Frankrijk. Maakt deze trui alles goed? "De Tour is voorbij, de tijd kan je niet terugdraaien", antwoordde hij. "Ik heb vorige week in Londen gewonnen en nu opnieuw, een titel dan nog wel. Dit is goed om vertrouwen op te doen. Het bewijst dat ik nog steeds kan sprinten en dat is toch een goede zaak voor de wedstrijden die nog volgen. Ik was niet blij met mijn Tour, dat is waar. Maar nu boek ik twee overwinningen op rij en dit deel van het seizoen is alvast goed begonnen. Deze dag zal ik niet gauw vergeten, deze trui zal ik koesteren. Vorig jaar zagen we de Europese trui niet vaak, of zelfs niet (Sagan was ook wereldkampioen, nvdr.). Ik hoop deze trui veel te tonen."

Tenzij hij natuurlijk zelf wereldkampioen wordt, voor eigen volk in Bergen. "Dit parcours kan je niet vergelijken met dat van het WK. Dat is veel lastiger. Ik maak een kans, maar dan zal ik wel over een superconditie moeten beschikken. Ik denk dat het een parcours is dat Edvald beter ligt."

bron: Belga