EK voetbal 2017 (v) - Nederland pakt Europese titel voor eigen publiek

De Nederlandse nationale vrouwenvoetbalploeg heeft zondag voor eigen publiek haar eerste Europese titel veroverd. In De Grolsch Veste in Enschede versloegen de Nederlanders in de finale Denemarken met 4-2 (rust: 2-2). Nederland, dat in de groepsfase Denemarken al eens klopte met 1-0, keek na zes minuten tegen een 0-1 achterstand aan. Nadia Nadim zette een strafschop om. Vier minuten later was er al de reactie van de Oranje Leeuwinnen. Shanice van de Sanden trok zich op rechts op gang, Vivianne Miedema knalde haar voorzet in de linkerbovenhoek. Iets voor het halfuur zorgde Lieke Martens met een afstandsschot voor de 2-1. Pernille Harder hing de bordjes daarna weer in evenwicht. Op de counter dook de spits vanaf de middellijn in de rug van de Nederlandse verdediging om het af te maken met een strak schot: 2-2.

Na de rust bracht Sherida Spitse Nederland opnieuw op voorsprong op vrije trap. Een minuut voor affluiten deed Miedema met haar tweede treffer van de avond de boeken toe.

Op het twaalfde EK voor vrouwen is Nederland het vierde land dat erin slaagt de Europese titel te pakken na Duitsland (8 titels), Noorwegen (2) en Zweden (1). Op de voorbije zes EK's kroonden de Duitsers zich telkens tot Europees kampioen.

Nederland en Denemarken zaten in de poulefase in dezelfde groep als de Red Flames. De Belgische vrouwen verloren hun openingswedstrijd met 1-0 van Denemarken en hun laatste partij met 2-1 van Nederland.