Eerste ommegang van Virga Jessefeesten in Hasselt lokt tot 25.000 bezoekers

De eerste ommegang van de Virga Jessefeesten in Hasselt lokte zondag tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers. De eerste van vier ommegangen, die om 15 uur van start ging, telde tweeduizend deelnemers. Alles is zonder incidenten verlopen. Dat maakte de lokale politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad zondag bekend. Om de veiligheid van deelnemers en bezoekers te garanderen werden 122 agenten van verschillende politiezones ingezet. De politie sloot de evenementenzone rond 11 uur af voor alle gemotoriseerd verkeer. Ze moest daarbij drie voertuigen laten takelen. Drie ondergrondse parkings gingen ook dicht.
Heel wat mensen zakten met de fiets af naar het Hasseltse stadscentrum of maakten gebruik van de pendeldienst tussen de parking van de Ikea en het centrum. De Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn telde 3.500 pendelaars. De politie had geen verkeersproblemen vastgesteld.
Zondag rond 18 uur werden een deel van de evenementenzone en de drie ondergrondse parkings opnieuw opengesteld. Een bepaald deel van de binnenstad blijf tot 23 uur verboden gebied voor gemotoriseerd verkeer.
De Virga Jessefeesten vinden om de zeven jaar plaats. Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse, beschermvrouw van de stad, staat bij de feesten centraal. Maandagmorgen om 9.30 uur start nog de traditionele rondgang van de Langeman, een reuzenbeeld van een geharnaste, Zuiderse ridder. De optocht, die rond 13.30 uur eindigt, kan plaatselijk verkeershinder veroorzaken.

bron: Belga