China roept alle partijen op om te onderhandelen over Noord-Koreaanse crisis

China roept alle partijen op om te onderhandelen over Noord-Koreaanse crisis

China heeft alle partijen in de Noord-Koreaanse crisis opgeroepen om terug aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat Noord-Korea stopt met zijn nucleair wapenprogramma. Peking en Pyongyang hebben zondag ook bilaterale gesprekken gevoerd in de Filipijnse hoofdstad Manila. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde zaterdag Noord-Korea nieuwe sancties op die de inkomsten uit export van het communistische land erg zullen raken. De vijftien leden tellende Raad keurde de tot nu toe zwaarste sancties tegen het regime unaniem goed.
Ook China keurde de resolutie mee goed. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yion zei zondag dat de sancties “noodzakelijk” zijn, maar “niet het ultieme doel”. De sancties omvatten onder andere verdere restricties op de uitvoer van steenkool, ijzererts en zeevruchten. Er zijn ook sancties voor financiële bedrijven zoals banken en verzekeringen. De strafmaatregelen zijn een antwoord op twee tests met intercontinentale ballistische raketten die Noord-Korea vorige maand uitvoerde.
“Het is onze bedoeling om alle partijen opnieuw rond de tafel te krijgen om te onderhandelen, zodat we een oplossing vinden via gesprekken”, aldus Wang. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken had zondag in Manila een gesprek met zijn Noord-Koreanse ambtsgenoot Ri Yong-ho. In Manila zijn de leiders van de Zuidoost-Aziatische landen bijeen voor de jaarlijkse top van hun regionale organisatie ASEAN.

bron: Belga