Jupiler Pro League - Charleroi behoudt het maximum na zege in doelpuntenkermis in Moeskroen

Charleroi heeft zaterdag op de tweede speeldag in de Jupiler Pro League met 2-5 gewonnen van Moeskroen. Beide ploegen waren vorig weekend met een zege aan het nieuwe seizoen begonnen: Charleroi had aan een strafschopdoelpunt van David Pollet genoeg om de drie punten thuis te houden tegen KV Kortrijk, Moeskroen zorgde voor een verrassing door met 0-1 te gaan winnen in Oostende.

De Henegouwse derby was echter bij de rust al gespeeld met een 1-3 voorsprong voor de bezoekers. Bruno Godeau had de Karolo's na drie minuten met een owngoal op voorsprong gebracht, op het halfuur verdubbelde een herboren Dodi Lukebakio de voorsprong en David Pollet maakte er met de rust in zicht (43.) van op de stip 0-3 van. Nog voor de pauze werd er geschiedenis geschreven op Le Cannonier: scheidsrechter Wim Smet besloot na overleg met de videoscheidsrechter immers een strafschop toe te kennen voor de thuisploeg, nadat Fabrice Olinga tegen de grasmat was gegaan. Om er zeker van te zijn dat de overtreding in de zestien was gebeurd, moest Smet aan de zijlijn de beelden van de fase bekijken om vervolgens dan toch een strafschop toe te kennen. Jonathan Bolingi miste niet en zo was het 1-3 bij de rust op Le Canonnier.

Na de rust liepen de bezoekers via opnieuw Lukebakio (53.) en Dorian Dessoleil (60.) al snel uit tot 1-5, Omar Govea milderde nog tot 2-5 maar verder kwam de thuisploeg niet meer. Moeskroen eindigde de turbulente wedstrijd nog met tien na een rode kaart voor Jean Butez. Moeskroen blijft met drie op zes op de zesde plaats in de stand, Charleroi is voorlopig de verrassende leider.

Vrijdag opende Standard de debatten op deze tweede speeldag met een 2-1 thuiszege tegen Racing Genk. Voor de Luikenaars was het de eerste zege van het seizoen en met vier punten nestelden ze zich vrijdagavond voorlopig aan de leiding van het klassement. Genk miste met één op zes zijn seizoensstart en moet bezinnen. Later op zaterdagavond staan er nog drie wedstrijden op het programma. Om 20u ontvangt Waasland-Beveren KV Mechelen en staat Lokeren voor de verplaatsing naar KV Kortrijk. Om 20u30 nemen Zulte Waregem en Sint-Truiden het tegen mekaar op.

Zondagnamiddag (14u30) gaat promovendus Antwerp op bezoek bij AA Gent, een gewond dier na de desastreuze Europese uitschakeling van deze week in het Oostenrijkse Altach. Zondagavond (18u) staat KV Oostende, dat op zijn beurt door Olympique Marseille uit de voorrondes van de Europa League geknikkerd werd, voor de lastige verplaatsing naar landskampioen RSC Anderlecht. De tweede speeldag wordt zondagavond (20u) afgesloten met het duel tussen vicekampioen Club Brugge, dat de voorrondes van de Champions League zag eindigen in Istanboel, en Eupen.