EK wielrennen - Marianne Vos kroont zich tot Europees kampioene op de weg, Jolien D'hoore zesde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marianne Vos heeft zaterdag in het Deense Herning de Europese wielertitel bij de vrouwen elite veroverd. Na 120,6 kilometer, zes rondjes van elk 20,1 kilometer, haalde de Nederlandse drievoudige wereldkampioene het in een sprint met drie van de Italiaanse Giorgia Bronzini en de Russische Olga Zabelinskaya. De Française Roxane Fournier won op vijftien seconden de sprint van het pelton om de vierde plaats. Jolien D'hoore was met een zesde plaats beste Belgische.

De Israëlische Shani Bloch-Davidov tekende voor de eerste vlucht van de dag. Al snel sprokkelde ze een minuut bonus, maar toen de Nederlandse ploeg er even de pees oplegde en het peloton op een lint trok, verloor ze in geen tijd haar voorsprong en na 25 kilometer was haar verhaal uit. Een tweede aanval werd opgezet, met daarin ook Marianne Vos en Ann-Sophie Duyck, maar ook zij kregen geen kans. Voortdurend schoven er rensters naar voren, telkens kwam alles weer terug.

D'hoore reed lek op 29 kilometer van de finish, maar kwam snel weer terug. Wat later versnelde Zabelinskaya. Andermaal schoof Vos mee en ook de snelle Bronzini, voorts waren ook Katarzyna Pawlowska, Elisa Longo Borghini en Charlotte Becker van de partij. Geen Belgische vooraan en ook geen Française, dus moesten zij aan de bak. Het duurde evenwel lang vooraleer de achtervolging goed georganiseerd raakte en in geen tijd hadden de zes een halve minuut. Iedereen deed vooraan zijn deel van het werk en het peloton raakte niet dichter. België en Frankrijk werkten hard, maar kregen weinig steun. Pas helemaal op het eind kwamen de Denen en Noren een handje toesteken. Dat bleek te laat. De winnaar zat vooraan, waar Pawslowska zichzelf nog uitschakelde door een val en ook Becker de anderen finaal moest laten rijden.

Zabelinskaya probeerde nog met een late uitval, maar enkel Borghini moest lossen. In de sprint met drie trok Vos aan het langste eind, goed voor haar grootste zege sinds haar lange afwezigheid in 2015.

.

bron: Belga