Provincie Antwerpen experimenteert met schoonmaak door natuurlijke micro-organismen

In het Provinciehuis aan de Singel (PaS) in Antwerpen heeft de provincie Antwerpen de voorbije maanden een proefproject uitgevoerd om kantoren schoon te maken met natuurlijke micro-organismen in plaats van traditionele kuisproducten. Het schoonmaakpersoneel bracht met een toestel via beneveling de organismen aan, die vervolgens (fijn) stof, vuil en ongewenste geurtjes opnamen. De resultaten zijn volgens een erkende kwaliteitstest positief: de organismen werken beter en zijn goedkoper dan kuisproducten, ze zorgen voor een gezondere binnenlucht en de ecologische voetafdruk is nihil, klinkt het. De provincie werkte voor het experiment samen met het bedrijf BioOrg, gevestigd in het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. “We hebben negen organismen gecombineerd die we her en der in Europa gaan zoeken zijn en die samen een goede vervanging kunnen vormen voor de klassieke schoonmaakmethode”, zegt Koen De Koster van BioOrg. “Je kan het vergelijken met waterzuivering of met een bos, dat ook een zichzelf reinigend ecosysteem is. We hebben de organismen vooraf uiteraard uitgebreid getest op eventuele schadelijkheid voor de gezondheid, maar de impact blijkt zelfs positief; omdat er minder stof overblijft na het kuisen, ondervinden mensen met allergieën minder problemen.”

Schoonmakers van het PaS getuigen dat de organismen zelfs anders nauwelijks te verwijderen vuil zoals wijnvlekken in enkele dagen tijd doen verdwijnen. “Het enige ‘nadeel’ is dat het het één of het ander is: je kan niet ook nog klassieke kuisproducten blijven gebruiken, want die doden natuurlijk de organismen”, zegt De Koster.

De provincie werkt alvast aan een overheidsopdracht om de schoonmaak voor het hele kantoorgebouw door micro-organismen te laten gebeuren, behalve in ruimtes waar dat wettelijk niet mag, zoals de keuken. BioOrg wil het product ook verder op de markt brengen en zegt over de benodigde patenten te beschikken.

bron: Belga