Nafissatou Thiam heeft afspraak met de geschiedenis

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nafi Thiam staat aan de vooravond van de start van de zevenkamp op het WK atletiek in de Britse hoofdstad Londen. Zondagavond omstreeks 21u42 (Belgische tijd) weten we of de 23-jarige Thiam België een eerste wereldtitel ooit heeft kunnen schenken. Zaterdag start de regerende olympische kampioene omstreeks 11u05 (Belgische tijd) in de 100 meter horden, nadien volgen nog het hoogspringen (12u30), kogelstoten (20u00) en de 200 meter (22u00). Zondag staan het verspringen (11u00), speerwerpen (12u45 en/of 14u00) en de afsluitende 800 meter (21u40) op het programma. Met Hanne Maudens neemt er overigens nog een Belg deel aan de zevenkamp. De twintigjarige atlete werd opgevist door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) en start weliswaar met ietwat bescheidenere ambities in Londen.

Zaterdagavond (20u20) wordt het in de finale uitkijken naar de prestatie van discuswerper Philip Milanov, op voorwaarde dat de 26-jarige West-Vlaming de reeksen van vrijdagavond overleeft. Twee jaar geleden zorgde Milanov nog voor de beste Belgische WK-prestatie ooit, door in Peking zilver te veroveren.

Zaterdagochtend (11u45) moeten de broers Kevin en Jonathan Borlée aan de bak in de reeksen van de 400 meter in hun respectievelijk vijfde en vierde WK-deelname. Voor de Borlées is een plaats in de halve finales - en eventueel zelfs meer - een realistische doelstelling in Londen. Een jaar geleden geraakten ze op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro echter niet voorbij de reeksen.

Zaterdagavond (22u45) maakt het olympisch stadion in de Britse hoofdstad zich op voor de finale van de 100 meter, waarin levende legende Usain Bolt zijn laatste individuele 100 meter in zijn carrière afwerkt. De Jamaicaan mikt er op een vierde wereldtitel in het koningsnummer van de atletiek. Dat zou zijn achtste individuele gouden medaille worden en reeds de twaalfde als de aflossingsnummers meegeteld worden.

Op zondagvoormiddag (11u40) komt Arnaud Art in de kwalificaties van het polsstokspringen in actie, om 11u55 start Abdelhadi El Hachimi op de iconische Tower Bridge aan de marathon. Zondagavond volgt dan de finale van het polsstokspringen bij de vrouwen, al lijkt de kans eerder klein dat Fanny Smets zich vrijdagavond doorheen de kwalificaties weet te worstelen. De halve finales van de 400 meter staan om 20u40 geprogrammeerd en daarna zal het ongetwijfeld spannend worden in de zevenkamp en weten we of Nafi Thiam al dan niet Belgische sportgeschiedenis schrijft.

bron: Belga