Lange wachtrijen door staking veiligheidspersoneel op luchthaven Barcelona

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een stakingsactie van het veiligheidspersoneel op El Prat, de luchthaven van Barcelona, heeft vrijdag voor bijzonder lange wachtrijen gezorgd, in de sowieso al druk door toeristen bezochte luchthaven. Dat stelde het Franse persagentschap AFP ter plaatse vast. Heel wat reizigers wachten ongeduldig, ongerust dat ze hun vlucht zullen missen. Een woordvoerster van Aena, beheerder van de Spaanse luchthavens, had er bij reizigers op aangedrongen om ruimschoots op voorhand op de luchthaven aanwezig te zijn en rekening te houden met een wachttijd van "minstens 40 minuten". Bij reizigers ter plaatse is te horen dat de wachttijd veel langer oploopt.

Het veiligheidspersoneel is verplicht om een minimumdienst van 90 procent te presteren. De stakers hekelen een tekort aan personeel en hoge werkdruk, veroorzaakt doordat heel wat personeel afwezig is ten gevolge van psychologische problemen en depressie. Het passagiersverkeer op de luchthaven van Barcelona is tussen 2009 en 2016 met meer dan 60 procent toegenomen.

Vanaf vandaag tot en met volgende week wordt vier uur per dag gestaakt. Vanaf 14 augustus kan de staking totaal en van onbepaalde duur worden, zo waarschuwen de stakers. Vandaag zijn onderhandelingen opgestart met de werkgever.

Bron: Belga