Grondwetgevende vergadering in Venezuela begonnen

Grondwetgevende vergadering in Venezuela begonnen

Ondanks alle waarschuwingen is een grondwetgevende vergadering in Venezuela aan haar opdracht begonnen. Onder zware beveiligingsmaatregelen van leger en politie startte in het parlementsgebouw in Caracas de constituerende zitting van de 545 leden. De internationaal voor haar onbuigzame houding bekende ex-minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodríguez werd tot voorzitster verkozen. De 48-jarige politica werd vrijdag unaniem aangewezen om de hervorming van de grondwet in goede banen te leiden. De door de paus en tientallen landen gehekelde constituante werd door president Nicolás Maduro geopend. Ook de echtgenote en de zoon van de president zetelen in de vergadering. De vergadering moet de grondwet van 1999 hervormen en beschikt gedurende de overgangstijd over alle politieke volmachten. Het huidige, door de oppositie gedomineerde parlement wordt daardoor de facto buitenspel gezet. De vrees is groot dat er een socialistische dictatuur op poten wordt gezet om ondanks het massale protest en de aanhoudende crisis toch aan de macht te kunnen blijven. Symbolisch zullen ook de door de oppositie verwijderde portretten van de stichter van het socialistisch project, Hugo Chávez, weer opgehangen worden.

Paus Franciscus had Maduro vrijdag nog opgeroepen de vergadering “te stoppen of op te schorten”. Zijn woorden hebben veel belang, want in het 30 miljoen inwoners tellende land is 95 procent katholiek.

Maduro deelde daarentegen op Twitter voor het begin van de vergadering mee: “De grondwetgevende vergadering van het soevereine volk heeft rivieren en bergen overwonnen (…). Niets en niemand zal de nieuwe geschiedenis verhinderen. Wij zullen zegevieren (Venceremos)”. Maduro spreekt over een “vergadering van de vrede” om na meer dan 120 doden tijdens de protesten de rust en orde in het land met de grootste oliereserves te herstellen. De verkiezing van de leden van de constituante werd overschaduwd door beschuldigingen van fraude en een boycot van de oppositie. In de constituante zetelen bijna enkel regeringsaanhangers. De oppositie heeft opgeroepen om opnieuw massaal de straat op te komen.

bron: Belga