Dat tekening Abrini deed plooien is “verkeerde interpretatie”

Dat tekening Abrini deed plooien is "verkeerde interpretatie"

Mohamed Abrini heeft na zijn arrestatie pas schuld bekend toen hij geconfronteerd werd met een tekening die hij voor de aanslagen had gemaakt, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. “Maar dat is een verkeerde interpretatie van een uitgebreidere context”, reageert Stanislas Eskénazi, de advocaat van Abrini. Hij betreurt dat soortgelijke documenten opnieuw de pers halen. Volgens Het Laatste Nieuws deed Mohamed Abrini zich na zijn arrestatie voor als een meeloper die zelf geen greintje sympathie had voor IS. Tenminste tot hij geconfronteerd werd met een tekening die hij maanden voor de eerste aanslag aan zijn neef had gestuurd. Op de tekening zijn twee bergen te zien, waarvan één met IS-vlag, onder een brandende zon. In de lucht staat “Voor Allah geschreven”.

“Ze nemen verschillende stukken uit het dossier om hun eigen stelling te onderbouwen. Als we de verhoren in hun volledigheid bekijken, staat deze stelling niet meer”, zegt Eskénazi. “De tekening uit de context halen en de conclusies op deze manier weergeven is verkeerd. Dat is geen eigen interpretatie, maar een vaststelling, omdat ik het dossier ken”, voegt Eskénazi eraan toe. Hij benadrukt wel dat hij “een schending van het onderzoeksgeheim zelf niet zal beantwoorden met een andere schending van het onderzoeksgeheim”.

Voor de advocaat is het artikel sensationeel en onvolledig. Het feit dat er slechts losse fragmenten uit het verhoor van zijn cliënt zijn gehaald, vindt de advocaat bovendien ongeloofwaardig. “Er wordt geopperd dat deze tekening meneer Abrini zou hebben doen plooien, maar ik wil benadrukken dat de dag na zijn arrestatie de media al berichtten dat hij bekende. Zoals het artikel is opgesteld, nemen ze slechts halve zinnen uit een verhoor dat tientalen pagina’s telt. Dat heeft geen zin”, besluit de advocaat.

bron: Belga