Crombez vol onbegrip over pensioen Bourgeois bovenop loon als minister-president

Crombez vol onbegrip over pensioen Bourgeois bovenop loon als minister-president

Sp.a-voorzitter John Crombez vindt dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voorlopig afstand zou moeten doen van het pensioen dat hij maandelijks bovenop zijn wedde ontvangt. “Hij mag dat recht van mij behouden, maar voer dan een loonplafond in”, zo zei Crombez in Terzake op Canvas. Bourgeois ontvangt naast zijn loon elke maand 919 euro bruto voor zijn twaalf jaar als schepen in Izegem, zo schreven Het Laatste Nieuws en De Morgen. In de kranten noemde zijn kabinet dat “logisch”, aangezien het om een andere job gaat. “De minister-president doet niets fout of onethisch. Het is jammer dat iedere vergoeding van een politicus door de oppositie verdacht wordt gemaakt”, klonk het.

Crombez ziet dat echter anders. “De minister-president wordt goed betaald en terecht. Dat gaat om tienduizend euro belastinggeld. Dan moet hij zelf toch het verstand hebben om te verstaan dat mensen niet accepteren dat hij naast zijn tienduizend euro per maand nog eens duizend euro belastinggeld krijgt.”

De sp.a-voorzitter wil de opgebouwde pensioenrechten van Bourgeois niet afnemen, maar pleit voor een plafond waardoor hij tijdens zijn mandaat als minister-president niet ook nog eens pensioen zou opstrijken. Een heksenjacht ziet Crombez daar niet in. Hij heeft de andere partijvoorzitters naar eigen zeggen ook al twee keer uitgenodigd om een en ander samen recht te zetten. “Zolang dat niet gebeurt, gaan er kleine dingen blijven uitkomen bij alle partijen”, waarschuwde hij nog.

bron: Belga