Bulgarije richt tribunaal op voor “corruptie op hoogste niveau”

Bulgarije richt tribunaal op voor
Bulgarije richt tribunaal op voor "corruptie op hoogste niveau"

Bulgarije, algemeen beschouwd als een van de corruptste landen van Europa, gaat nog voor het einde van het jaar een tribunaal oprichten dat gewijd is aan corruptie op het hoogste niveau, meer bepaald corruptie van politieke verantwoordelijken. Het Bulgaarse parlement moet de oprichting, die gevraagd wordt door de Europese Commissie, in de herfst nog goedkeuren. Het instituut zal focussen op ministers, parlementsleden en burgemeesters. Bulgarije, EU-lid sinds 2007, wordt samen met buurland Roemenië van dichtbij in het oog gehouden door de Europese Commissie wat corruptie betreft. De Commissie laat regelmatig zijn ontgoocheling blijken over het gebrek aan vooruitgang in de materie.
In een laatste rapport in januari had de Commissie aanpassingen gevraagd in de procedures van het strafwetboek “om het juridische kader te bevorderen van vervolgingen over corruptie op hoog niveau en vormen van georganiseerde misdaad”.

De oprichting van een gespecialiseerde rechtbank wordt evenwel fel bekritiseerd door de Unie van Bulgaarse rechters, ngo’s en kleinere rechtse partijen. Zij vrezen dat het tribunaal zal verworden tot een rechtbank van politiek gemotiveerde uitspraken. Volgens de tegenstanders is het doel van het tribunaal “het verborgen houden van het centrale probleem: de afwezigheid van efficiënte onderzoeken en onderbouwde beschuldigingen”.

Bron: Belga