Brussels Gewest helpt duizenden Congolese schoolkinderen aan zuiver water

Brussels Gewest helpt duizenden Congolese schoolkinderen aan zuiver water

Brussels staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Bianca Debaets heeft beslist om de steun aan het WaSH-programma in het stadsgewest Kinshasha in Congo te hernieuwen. Met een subsidie van 150.000 euro aan Unicef België helpt het Brussels Gewest zo duizenden schoolkinderen aan zuiver water. Het Brusselse Gewest steunt het WaSH-programma van Unicef al sinds 2010. Het programma zorgt voor een geïntegreerde aanpak, met toegang tot sanitaire infrastructuur, maar ook door het promoten van hygiëne. Dankzij de steun van het gewest kunnen zes scholen in de rand van Kinshasha rekenen op nieuwe sanitaire installaties en kunnen zo’n 2.100 kinderen cursussen volgen om gezondheid en hygiëne te promoten.

“Toegang tot zuiver water is een mensenrecht. Vroeger waren de scholen geen ideale omgeving, wat voor veel ziektes zorgde en leerlingen die moesten afhaken. WaSH zorgt voor een oplossing voor die problemen en houdt rekening met gescheiden toiletten voor meisjes. Zonder dat onderscheid haken vele jonge mensen af bij het begin van de puberteit”, stelt staatssecretaris Debaets.

In de afgelopen zeven jaar konden al meer dan 55.000 leerlingen in 94 basisscholen gebruik maken van de Brusselse subsidies. Zo draagt het gewest bij aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen, met name de universele toegang tot zuiver water voor iedereen, en dat met de hulp van een betrouwbare en internationaal erkende partner als Unicef.

bron: Belga