Arrestatie Nederlandse vastgoedmagnaat kadert in corruptie-onderzoek Glenn Audenaert

De Nederlandse vastgoedmagnaat die op het Italiaanse Capri aan boord van een luxejacht gearresteerd werd, is opgepakt in het kader van een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de onderzoeksrechter in Dendermonde. Dat bevestigt de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen, dat geen verdere details geeft. Het gaat om Frank Zweegers, die genoemd wordt in het corruptie-onderzoek rond Glenn Audenaert, de voormalige directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel. Zweegers werd donderdag opgepakt tijdens een routinecontrole door de politie in havens en op plezierjachten. Hij maakte een tocht met zijn familie aan boord van het luxejacht Unicorn, dat onder de vlag van de Kaaiman-eilanden vaart. De man werd in afwachting van zijn uitlevering aan België overgebracht naar de Poggioreale-gevangenis in Napels, melden Italiaanse media.

Audenaert werd in 2012 door de onderzoeksrechter in Dendermonde in verdenking gesteld van schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte. In september 2015 werd hij ook in verdenking gesteld van passieve corruptie en witwassen. Hij werd toen vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Het is in het kader van dat onderzoek, dat onder meer draait rond de verhuis van de federale politie naar het voormalige Rijksadministratief Centrum in Brussel, dat Zweegers opgepakt werd. Zijn vastgoedbedrijf Breevast is mede-eigenaar van het gebouw.

Het parket geeft geen details over het onderzoek. “De betrokkene werd van zijn vrijheid beroofd in het kader van een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de onderzoeksrechter in Dendermonde”, zegt een woordvoerder. Zweegers zal binnen korte termijn overgeleverd worden aan ons land en zal dan voor de onderzoeksrechter in Dendermonde moeten verschijnen. In hetzelfde onderzoek werd in maart ook de lobbyist Koen Blijweert opgepakt, maar hij werd kort daarna vrijgelaten onder voorwaarden om gezondheidsredenen.

bron: Belga