Het laatste kunstje van Lightning Bolt

Usain Bolt neemt op het WK atletiek afscheid
AFP / Y. Coatsaliou

In Londen gaat vandaag het WK atletiek van start, het laatste tornooi van Usain Bolt. De snelste man ter wereld hoopt er nog één keer te schitteren alvorens hij zijn spikes opbergt. Bij de Belgen zijn alle ogen gericht op Nafi Thiam.

Over een dikke week is het voorbij. Op 13 augustus loopt Bolt waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd als topsprinter. De Jamaïcaan moet zich dan wel plaatsen voor de finale van de 4×100 meter, al lijkt dat eerder een formaliteit. Sinds zijn eerste WK-deelname in 2009 heeft ‘Lighting Bolt’ de korte sprintnummers allemaal gedomineerd.

Elf wereldtitels

Het leverde hem een recordaantal van elf wereldtitels op. Enkel in 2011 liep het mis toen hij in de finale van de 100 meter gediskwalificeerd werd na een valse start. Op zijn 31ste wil hij daar nog twee gouden plakken aan toevoegen. Naast de aflossing loopt Bolt in Londen ook de 100 meter, de 200 meter laat hij deze keer links liggen.

Hoewel hij met een chrono van 9.95 pas de op zes na snelste atleet van het seizoen is, twijfelt hij zelf geen seconde aan zijn rol als topfavoriet. «Als ik naar een tornooi trek, heb ik vertrouwen in mijn kunnen», zei Bolt eerder deze week. «Ik ben zonder twijfel nog de snelste.»

De Grasse geeft forfait

André de Grasse, die steeds vaker genoemd wordt als zijn opvolger, hoeft hij alvast niet te vrezen. De 22-jarige Canadees liep op training een hamstringblessure op en moet forfait geven voor het WK.

AFP / M. Lewis

En de Belgen? Die zijn met 19 in de Britse hoofdstad, met Nafi Thiam als speerpunt. De olympische kampioene op de zevenkamp kan de eerste Belgische wereldkampioen ooit worden.

Milanov

Ook de Belgian Tornados mikken op de 4×400 meter op eremetaal, terwijl discuswerper Philip Milanov vandaag de eerste landgenoot is die in actie komt. Twee jaar geleden bezorgde de kolos uit Brugge ons land al een eerste zilveren WK-medaille ooit.

Philip Milanov is de eerste Belg die in actie komt op het WK
Belga / J. Jacobs