Gouden raad van de meest beruchte beleggers

Met beleggen word je waarschijnlijk geen miljardair, maar toch is het niet onmogelijk. Deze heren kunnen maar niet genoeg krijgen van aandelen en beleggingsfondsen en verdienen er flink hun boterham mee. Luister naar hun gouden raad en wie weet word ook jij een beroemde belegger.
door
Janne
Leestijd 2 min.

Warren Buffett: “Wees angstig wanneer anderen hebberig zijn en hebberig wanneer anderen angstig zijn.”

Warren Buffet is waarschijnlijk de bekendste belegger. Hij is een Amerikaanse zakenman en één van de rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op 75 miljard dollar.

De vader van Warren was effectenmakelaar en hij gaf die interesse al snel door aan zijn zoon. Al op 11-jarige leeftijd investeerde ‘Het orakel van Omaha' zijn eerste spaarcenten in de oliemaatschappij Cities Service Company. Later studeerde hij Economie aan de Columbia Business School en kreeg les van professor Benjamin Graham. Die leerde Warren de principes van Waardebeleggen. Daarbij gaat de belegger op zoek naar waarde in een effect. De prijsontwikkeling van een aandeel mag niet het belangrijkste element zijn om het aandeel te schatten. Waardebeleggen zet zich fel af tegen speculeren, een beleggingsstroming die dat wel doet.

Dankzij dit principe werd de beleggingsfonds van Warren een groot succes. In de eerste vijf jaar behaalde hij een rendement van 250%. Met dat geld bleef hij investeren in verschillende bedrijven. Warren kiest bedrijven met groeipotentieel op lange termijn en een sterke merknaam, bijvoorbeeld The Coca-Cola Company. Van dit bedrijf is hij met 400 miljoen aandelen de grootste individuele aandeelhouder. De technologiebedrijven liet Warren aan zich voorbijgaan, en daarom ontsnapte hij aan de verliezen van de gebarsten internetbubbel. Toch bezit hij nu ook aandelen van Apple.

George Soros: “Als je beleggen entertainend en leuk vindt, ben je waarschijnlijk geen geld aan het verdienen. Goed beleggen is saai.”

George Soros neemt beleggen blijkbaar heel serieus. Hij is een Hongaars-Amerikaanse zakenman en werd rijk met beursspeculaties. Hij leidde ook offshore funds voor bedrijven. Dat zijn buitenlandse financiële constructies om belastingvoordeel uit te halen. In 2008 moest George zich verantwoorden voor het Amerikaanse Congres naar aanleiding van de kredietcrisis. Hij pleitte daarna zelf voor meer regels rond offshore funds.

Zijn meest beroemde zet is waarschijnlijk zijn speculatie tegen de pond. Op 16 september 1992, oftewel Zwarte Woensdag, moest de munteenheid gedevalueerd worden en zo maakte George meer dan één miljard dollar winst.

Georg steunt goede doelen met zijn vermogen en streeft naar een ‘Open Society' en stimuleerde democratie in o.a. Zuid-Afrika en Oost-Europa. Een opmerkelijk weetje is het feit dat hij één van de weinige moedertaalsprekers van het Esperanto is. Zijn vader schreef immers boeken in de kunsttaal.