Deense prins protesteert ook in het hiernamaals tegen “ongelijke behandeling”

Deense prins protesteert ook in het hiernamaals tegen
AFP / S. Stroyer

De Deense prins Henrik is kwaad op de Deense monarchie, omdat die hem na de kroning van zijn vrouw tot koningin geen koning wilde maken. Daarom wil hij na zijn dood niet naast haar begraven worden.

Het is heibel in het Deense paleis. De 83-jarige prins Henrik heeft beslist dat de emmer der frustratie vol is en dat hij na zijn overlijden niet naast zijn vrouw, koningin Margaretha II, wil begraven worden. Voor de reden achter de beslissing moeten we 50 jaar terug in de tijd gaan.

“Frustratie groeide jaar na jaar”

In 1967 trouwde Henrik met Margaretha. Zo’n 5 jaar later werd zij gekroond tot koningin van Denemarken. Henrik verwachte dat hij dan automatisch ook koning zou worden, maar het koningshuis paste zijn titel van prins niet aan. Dat heeft Henrik nooit kunnen verwerken.

“De prins heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij niet blij is met zijn rol en titel binnen de Deense monarchie”, vertelde de woordvoerder van het koningshuis aan de krant BT. “Zijn ontevredenheid is jaar na jaar gegroeid. De prins vindt dat zijn beslissing het gevolg is van zijn ongelijke behandeling ten opzichte van zijn echtegenote.” Henrik heeft nog niet bekendgemaakt waar hij dan wel begraven wil worden.