Veiligheid in Australische luchthavens laat nog altijd te wensen over

Veiligheid in Australische luchthavens laat nog altijd te wensen over
Veiligheid in Australische luchthavens laat nog altijd te wensen over

De veiligheid in de Australische luchthavens laat nog altijd te wensen over, ook nu na de verijdelde aanslag van vorige week extra maatregelen werden getroffen. Dat zegt de Australische pilotenvakbond. Logistiek personeel en bagagemedewerkers worden volgens de piloten onvoldoende gecontroleerd. Zaterdag werden in Sydney vier mannen aangehouden nadat bij huiszoekingen materiaal was aangetroffen om zelf een bom ineen te knutselen. De mannen zouden een aanslag hebben willen plegen op een internationale vlucht vanuit Australië. De autoriteiten beslisten daarop om de veiligheidsmaatregelen voor passagiers en crew gevoelig op te drijven op alle luchthavens. Zo zijn er strengere bagage- en identiteitscontroles. Maar volgens de vakbonden worden bagagemedewerkers en logistiek personeel op de luchthaven niet op dezelfde manier gecontroleerd. Zij mogen volgens de piloten gewoon binnen in het luchthavengebouw op vertoon van een veiligheidspas.

“Piloten en crew moeten geregeld dezelfde controlers doorlopen als de passagiers, maar veel grondpersoneel kan zomaar aan de vliegtuigen op het tarmac zonder dat ze datzelfde niveau van controle moeten doorstaan”, zegt Murray Butt, de voorzitter van de Australische pilotenvereniging. De vakbond vraagt nu dat alle luchthavenpersoneel op dezelfde manier gecontroleerd wordt.

Intussen zorgen de verhoogde veiligheidsmaatregelen voor lange wachtrijen op luchthavens in het hele land. Vooral de passagiers in de luchthaven van Kingsford-Smith in Sydney, de drukste van Australië, moeten geduld uitoefenen.

Bron: Belga