Sax centraal op openingsdag van 36ste Jazz Middelheim

Sax centraal op openingsdag van 36ste Jazz Middelheim

In Park Den Brandt in het Antwerpse Wilrijk is donderdag de 36ste editie van Jazz Middelheim afgetrapt. De headliners van de openingsdag waren saxofonisten Charles Lloyd en Joshua Redman en drummer Antoine Pierre (Taxiwars). Mede door het wat onvoorspelbare weer bleef een grote volkstoeloop uit, maar daar komt dit weekend allicht verandering in met kleppers als Van Morrison en Randy Weston – die een eerbetoon brengt aan Thelonious Monk. De stad Antwerpen is sinds dit jaar de organiserende partner van Jazz Middelheim in de plaats van VRT, maar aan de formule wordt voorlopig nauwelijks gesleuteld. Ook dit jaar mikt de organisatie één dag op een breed publiek met een mainstream headliner (Van Morrison) en de rest van het festival op meer ‘traditionele’ jazzliefhebbers. Maar de meeste bezoekers komen nog steeds in haast even grote mate voor de gezellige sfeer als voor de muziek naar Kasteel Den Brandt en omgeving afgezakt.
Wel nieuw dit jaar: een pop-up groentenrestaurant van sterrenchefs Seppe Nobels en Frank Fol en cashloos betalen voor eten en drinken. Want ook Jazz Middelheim wil mee zijn met zijn tijd én zo milieubewust mogelijk zijn.
Donderdag was op papier “saxdag” op Jazz Middelheim, maar veteraan Charles Lloyd haalde even vaak zijn geliefde dwarsfluit boven tijdens zijn anderhalf uur durende set die de openingsdag afsloot. Hij bracht zijn ensemble “The Marvels” mee, met een opvallende rol voor de steel guitar van Greg Leisz.
Vóór Lloyd had Joshua Redman al de harten van het publiek veroverd, al wist de man na een vlucht met vier uur vertraging even niet meer op welk festival hij beland was. Redman zocht en vond een evenwicht tussen eigen werk en nummers van bandleden als contrabassist Scott Colley en trompettist Ron Miles én zijn eigen vader, de in 2006 overleden saxofonist Dewey Redman.

bron: Belga