Onderzoek naar gedrag van politie tegenover vluchtelingen in Maximiliaanpark

Onderzoek naar gedrag van politie tegenover vluchtelingen in Maximiliaanpark
Onderzoek naar gedrag van politie tegenover vluchtelingen in Maximiliaanpark

Vluchtelingen die in het Maximiliaanpark in Brussel verblijven klagen over het gedrag van politiemensen die hen “brutaal en met harde hand” komen ondervragen, maar hen soms ook afpersen. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF. De beschuldigingen worden ook ondersteund door leden van de vereniging “Solidariteit met de vluchtelingen van het Noordstation”. Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek is ingesteld en dat ook het Comité P op de hoogte is gebracht. “Het gaat niet om systematische hardhandige ondervragingen, maar het gebeurt wel vaker dat de politiemensen hard tegen de slaapzakken trappen om ze te wekken, en soms slaan ze ook met een matrak op het hoofd of op de rug van de slapende vluchtelingen”, zegt Françoise Romnée, vrijwilligster bij “Solidariteit met de vluchtelingen van het Noordstation”.

Ook zou er sprake zijn van diefstal van geld en mobiele telefoons .”Eén klacht gaat over de diefstal van 450 euro, en er zijn de laatste weken zeker vier getuigenissen binnengekomen van dergelijke feiten.”

De politie van Brussel-Elsene zegt niet op de hoogte te zijn van dit soort feiten. Ook andere politionele en gerechtelijke instanties zeggen van niets te weten. “Wij hebben geen aangifte van diefstal van vluchtelingen binnengekregen”, zegt Louise Weber, woordvoerster van politiezone Brussel-Noord. Ook het parket van Brussel, bij monde van Gilles Dejemeppe, zegt dat het niet op de hoogte is van genoemde feiten.

RTBF meldt ook diefstallen van geld en gsm’s in de regio Antwerpen. Hier zou een groep van 17 migranten het slachtoffer zijn.

“Als dit klopt, is het choquerend. Dergelijk gedrag is onaanvaardbaar”, zegt Stéphane Deldicque van de Franstalige christelijke vakbond CSC-Politie.

Bron: Belga