Japanse premier herschikt regering

Japanse premier herschikt regering
Japanse premier herschikt regering

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vandaag een stoelendans doorgevoerd in zijn regering. Twee nieuwe ministers, op Defensie en Buitenlandse Zaken, moeten het vertrouwen van de Japanners in het kabinet-Abe herstellen. Ook de rest van de ploeg werd grondig herschikt. De nieuwe minister van Defensie wordt Itsunori Onodera. Hij vervangt Tomomi Inada, die vorige week werd ontslagen. Onodera is geen nieuwkomer in de hoogste Japanse politieke kringen: enkele jaren geleden was hij al eens Defensieminister. De relatief onbekende Taro Kono vervangt Fumio Kishida op Buitenlandse Zaken. Die laatste was altijd al een belangrijke figuur binnen de liberaal-democratische partij (PLD) van premier Abe en wordt er binnen de partij van verdacht op de post van premier te azen.

De nieuwe ploeg telt int totaal 20 leden. Hoewel de premier al vijf jaar lang belooft de positie van vrouwen in de samenleving te versterken, telt het kabinet maar twee vrouwen: Seiko Noda op Binnenlandse Zaken en Yoko Kawakami op Justitie. Abe’s keuze was naar verluidt beperkt, omdat hij alle clans binnen de partij tevreden moest stellen.

De herschikking komt er na enkele desastreuze peilingen voor de regering. De stoelendans moet het vertrouwen bij de bevolking herstellen, al blijven Abe’s twee trouwste medewerkers wel op post. Minister van Financiën en vicepremier Taro Aso en woordvoerder Yoshihide Suga zijn al sinds Abe’s terugkeer na de macht in 2012 de twee vertrouwenspersonen van de premier binnen de regering. Tot slot blijft ook de minister van Handel en Industrie Hiroshige Seko op post.

Bron: Belga