Iraanse president Hassan Rohani begint officieel aan zijn tweede ambtstermijn

Iraanse president Hassan Rohani begint officieel aan zijn tweede ambtstermijn
Iraanse president Hassan Rohani begint officieel aan zijn tweede ambtstermijn

De Iraanse president Hassan Rohani is officieel aan zijn tweede ambtstermijn begonnen. Zijn herverkiezing is vandaag goedgekeurd door de hoogste religieuze leider Ali Khamenei, in een officiële ceremonie die live werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie. Rohani blijft als alles goed gaat nog eens vier jaar aan de macht. In een brief die door zijn kabinetschef werd voorgelezen, hamert Ayatollah Khamenei vooral op de economie en de werkgelegenheid, die omhoog moet. De Iraanse werkloosheidsgraad scheert momenteel hoge toppen: 12,6 procent van de actieve bevolking zit er zonder job. Rohani beloofde daar werk van te maken. “We hebben de stem van het volk gehoord en we moeten rekening houden met hun wensen en hun vertrouwen”, klonk het. “De armoede moet verdwijnen”. De president riep ook op tot samenwerking over de partijgrenzen heen. “Met het einde van de verkiezingen begint een periode van samenwerking. Ik reik de hand aan iedereen die het land groter wil maken”.

Tot slot reageerde Rohani op de nieuwe sancties die de Amerikaanse Senaat heeft goedgekeurd naar aanleiding van het kernprogramma van Teheran. “We zullen nooit aanvaarden dat we geïsoleerd worden (…) Het kernwapenakkoord is een signaal van de Iraanse goede wil op internationaal niveau”, zei de president in een verwijzing naar het kernakkoord dat Teheran en de grote wereldmachten in 2015 sloten.

Alle belangrijke politieke kopstukken en militairen waren aanwezig op de inauguratie van de president. Ook zijn voorganger, de ultraconservatieve Mahmoud Ahmadinejad, was erbij.

Bron: Belga