Hulpverleningszones waarschuwen voor brandgevaar hoverboards

Hulpverleningszones waarschuwen voor brandgevaar hoverboards

Vijf hulpverleningszones – Vlaams-Brabant Oost en West, Westhoek, Meetjesland en Zuid-Oost – waarschuwen in een mededeling voor het brandgevaar van hoverboards, elektrisch toestellen waarmee voetgangers zich snel kunnen verplaatsen. Dit jaar vlogen dergelijke toestellen al op een vijftal plaatsen in ons land in brand. Woensdag raakte in Turnhout nog een vrouw gewond bij een ontploffing.
In het buitenland werden al een aantal drastische maatregelen genomen. Zo werden vorig jaar in de VS 500.000 hoverboards teruggeroepen omwille van problemen met de batterijen. In Nederland is de Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek gestart naar de brandveiligheid van de toestellen. Ondertussen verbieden diverse luchtvaartmaatschappijen hoverboards op vluchten omwille van het brandgevaar.
De hulpverleningszones, hierin gesteund door de vzw Oscare, het nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens, raden af dergelijke toestellen te kopen voor kinderen. Wie reeds een hoverboard heeft wordt afgeraden om het toestel ’s nachts op te laden of als men niet thuis is. Opladen overdag kan enkel gebeuren onder toezicht en onder een rookmelder.

bron: Belga