Finalisten Belgische Bocuse d’Or bekend

Finalisten Belgische Bocuse d'Or bekend

Kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vijf finalisten geselecteerd waaruit de kandidaat zal worden gekozen die ons land vertegenwoordigt op de internationale finale. Het gaat om Karen Torosyan van Bozar Brasserie in Brussel, Lode De Roover van Fleur de Lin in Zele, Jan Van de Velde van Martinique in Mechelen, Kenny Bernaerts van Studio Bern in Brussel en Dany Lombart van Val d’Heure in Montigny-le-Tilleu. De kandidaten werden gekozen op basis van de recepten die ze de organisatie hebben toegestuurd. Op de Belgische finale, op 19 november op Horeca Expo in Gent, moeten ze, samen met een hulpkok van maximum 21 jaar, twee bereidingen maken. Het gaat om een pasta met kaas en schaaldieren naar keuze, met het verplichte gebruik van grijze garnaal. De tweede bereiding is een kalfsribstuk van vier kilogram, met kalfszwezerik, kalfsnier, kalfspoot of kalfskop. Daarbij moeten nog drie garnituren worden gemaakt, waarvan één enkel op basis van groenten.

“De uitdaging schuilt erin je techniek te tonen, want de ingrediënten liggen vast”, zegt Karen Torosyan van Bozar Brasserie (één Michelinster). “Mijn concurrenten hebben een totaal verschillende stijl, maar ik ga niet kijken wat zij maken. Ik ga mijn eigen gang”, aldus Torosyan. “En ik doe het niet enkel voor de deelname, ik wil winnen”, waarschuwt hij.

De laureaat mag voor België in 2019 naar de Bocuse d’Or in Lyon. Sinds de oprichting van de wedstrijd door Paul Bocuse, in 1987, werd België drie keer tweede en drie keer derde. Peter Aesaert van Belgocatering in Aalst, werd begin dit jaar negende. De Verenigde Staten gingen met het goud naar huis.

bron: Belga