Expert tabakspreventie hekelt goedkopere Marlboro-varianten

Expert tabakspreventie hekelt goedkopere Marlboro-varianten

Heeft Philip Morris de prijs van Marlboro verlaagd en is zo een prijzenoorlog gestart? Daar waarschuwt Luk Joossens, expert tabakspreventie, voor. Hij vraagt dat de regering ingrijpt. Het bedrijf zelf ontkent de prijsverlaging. Het was nieuwssite Newsmonkey die de kat de bel aanbond. Er is een nieuw pakje sigaretten van Marlboro op de markt dat in plaats van 6,50 euro maar 6 euro kost, voor evenveel sigaretten (20). De eerste prijsdaling in dertig jaar, klinkt het.

Producent Philip Morris verkoopt inderdaad in ons land pakje sigaretten aan 6 euro. Het gaat om de variant ‘true red’, waarvan de verpakking erg lijkt op de gewone ‘red’. Er staat wel in grote letters ‘6 euro’ op. Een andere, blauwe, variant heet ‘fine touch’, waar ook in grote letters ‘6 euro’ op staat.

Volgens Luk Joossens, expert tabakspreventie bij de Europese kankerliga’s, gaat het om “verdoken prijsdalingen” van Philip Morris. “Het gaat om reclamestunten om Marlboro goedkoper aan te prijzen”, waarschuwt hij. Hij vreest het begin van een prijzenoorlog onder de grote merken en waarschuwt voor de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. “De prijs is juist de belangrijkste maatregel om roken te ontmoedigen”.

Hij wil dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) optreden tegen de goedkopere varianten, door de accijnzen te verhogen en de invoering van neutrale pakjes.

bron: Belga