Een op de tien hardrijders is buitenlander

In 2016 zijn 281.320 bestuurders met een buitenlandse nummerplaat op onze wegen geflitst. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie waarover Het Nieuwsblad vandaag bericht. Een op de tien betrapte hardrijders is buitenlander. Omdat er geen cijfers bestaan van het aandeel buitenlandse bestuurders op Belgische wegen, is het onduidelijk of zij oververtegenwoordigd zijn. De Fransen staan bovenaan het klassement: zij rijden 35 procent van alle buitenlandse snelheidsboetes, of net geen 100.000, bij elkaar. Zij worden gevolgd door de Nederlanders (97.500 boetes), de Duitsers (32.300), Luxemburgers (30.400) en Polen (6.400).

Volgens BIVV-woordvoerder Benoit Godart moeten die cijfers niet verbazen. “Dat zijn allemaal landen waar de maximumsnelheid bij droog weer op 130 kilometer per uur of meer ligt.” De woordvoerder sluit ook niet uit dat buitenlandse bestuurders het gedrag van de Belgische chauffeurs imiteren. Die boetes moeten de staatskas 14 miljoen euro opbrengen. “Maar dan moeten de overtreders wel betalen, en dat gebeurt onvoldoende”, merkt Danny Smagghe van Touring op.

Het Crossborder-project, dat op 1 juli werd opgestart, moet de inning van verkeersboeters vlotter laten verlopen, ook voor buitenlandse verkeersovertreders. Het project houdt onder meer in dat voorstellen tot minnelijke schikking en bevelen tot betalen automatisch worden verzonden en dat ze voor overtreders uit zeven Europese landen in hun eigen taal worden vertaald.

bron: Belga