Australische krijgt anderhalf jaar cel in Cambodja wegens commerciële draagmoederschap

Australische krijgt anderhalf jaar cel in Cambodja wegens commerciële draagmoederschap
Australische krijgt anderhalf jaar cel in Cambodja wegens commerciële draagmoederschap

Een Australische verpleegster is tot anderhalf jaar cel veroordeeld wegens illegale activiteiten als tussenpersoon van draagmoeders in Cambodja. De 49-jarige vrouw werd gisteren door een rechtbank in de hoofdstad Phnom Penh onder meer schuldig bevonden aan het doorspelen van vervalste documenten. Ze kreeg ook nog een boete opgelegd van omgerekend 825 euro. Samen met haar werden ook twee Cambodjaanse vrouwen tot 18 maanden cel veroordeeld. Het Zuidoost-Aziatische land was jarenlang een van de belangrijkste bestemmingen van westerse echtparen die zelf geen kinderen konden krijgen. Verschillende organisaties verdienden bakken geld als tussenpersoon van draagmoeders, die tegen betaling een bevruchte eicel voldragen of via een spermadonatie zwanger werden. Na de geboorte geven de vrouwen hun kind dan voor adoptie vrij.

Volgens de Phnom Penh Post werden vrouwen, die zich in het relatief arme land als draagmoeder ter beschikking stelden, tot 10.000 dollar (8.945 euro) betaald. De stellen met een kinderwens kregen van de tussenpersonen echter een rekening tot 50.000 dollar gepresenteerd. De voorbije jaren brachten draagmoeders in Cambodja rond de 300 kinderen ter wereld.

Cambodja heeft echter -net zoals andere Zuidoost-Aziatische landen- de commerciële handel in draagmoederschap enkele jaren geleden verboden. Dat verbod is intussen weer versoepeld. Voortaan moeten mannen met een DNA-test evenwel kunnen bewijzen dat ze de biologische vader van de pasgeborene zijn. Enkel dan kunnen buitenlandse stellen het land met een adoptiekind verlaten.

Bron: Belga