Daarom draag je beter geen hakken

Hakken
Foto Pexels

Dat hakken niet de meest comfortabele schoenen zijn, weten de meeste vrouwen al langer. Volgens wetenschappers berokkenen ze je lichaam op verschillende manier ernstige schade.

Onderzoekers van de Aberdeen University in Groot-Brittannië namen twintig verschillende studies onder de loep die bekeken welke invloed hakken hadden. Ze wilden nagaan wat het risico is op letsels en spierpijn. Dat blijkt bijzonder groot te zijn, concluderen ze in het vakblad BMC Public Health.

Spierscheuren en enkelfracturen

“Er is bewijs dat vrouwen door het dragen van de schoenen vaak last krijgen van enkelfracturen, spierscheuren, rugpijn en een scheefgroeiende grote teen. We zijn van mening dat de overheid specifieke wetten moet invoeren om dit te voorkomen”, vertelt hoofdonderzoeker Max Barnish.

Aantrekkelijker

Vraag is of vrouwen de schoenen nu ook minder vaak gaan dragen, want uit de studie blijkt ook dat we dames die hakken dragen een pak aantrekkelijker vinden. “Vrouwen worden geacht om aantrekkelijk te zijn en dat creëert een dilemma. Daarnaast ervaren ze veel druk door beroemdheden zoals Victoria Beckham en Kate Middleton die zeer frequent op hoge hakken paraderen”, klinkt het. “Mannen zullen bovendien sneller glimlachen naar een vrouw die ze draagt en ook sneller hun hulp aanbieden.”