Wetenschappers corrigeren voor het eerst afwijkende mutatie in menselijk embryo

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst via een techniek voor het aanpassen van genen, een mutatie aangepast bij menselijke embryo's die een erfelijke hartziekte veroorzaakt. Dat blijkt uit een studie die woensdag werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature. De aanpassingen gebeurden met de CRISPR-techniek bij 58 embryo's die niet voor implantatie bedoeld waren. Het ging om een mutatie die een verdikking van de hartspier veroorzaakt, een aandoening die hypertrofische obstructieve cardiomyopathie genoemd wordt, de belangrijkste oorzaak van de plotse dood van jonge atleten.

De aandoening komt naar schatting bij 1 op de 500 mensen voor, en mensen met het afwijkend gen hebben 50 procent kans om de mutatie over te dragen aan hun kinderen. Het corrigeren van de mutatie bij embryo's, zou dan ook voorkomen dat de ziekte wordt overgedragen aan toekomstige generaties.

De studie was een samenwerking tussen Amerikaanse, Chinese en Zuid-Koreaanse wetenschappers. De onderzoekers benadrukken wel dat meer onderzoek naar het aanpassen van genen nodig is, vooraleer kan gestart worden met klinische proeven.

bron: Belga