Vlaams-Brabants huisvuil verhuist van weg naar binnenvaart

Vlaams-Brabants huisvuil verhuist van weg naar binnenvaart

De provincie Vlaams-Brabant transporteert huishoudelijk afval voortaan zoveel mogelijk via de binnenvaart. Waterwegen en Zeekanaal, de afvalintercommunales EcoWerf en Haviland en afvalverwerker EcoWerf kwamen overeen om jaarlijks 60.000 ton afval te vervoeren over het kanaal Leuven-Dijle naar de verbrandingsoven van Indaver in Doel, goed voor een besparing van 2.400 vrachtwagenritten voor de Vlaams-Brabantse wegen. Het project staat al jaren in de steigers, maar de concrete uitwerking liet even op zich wachten. het eerste schip met afval van Haviland vertrok uiteindelijk op 12 juli vanuit Vilvoorde naar Doel. Eind november sluit ook EcoWerf, dat het afval in de regio rond Leuven verwerkt, bij het project aan.

In totaal moeten beide afvalverwerkers jaarlijks zo elk 30.000 ton huishoudelijk afval naar Doel vervoeren, goed voor een totaal van 60.000 ton en een besparing van 2.400 ritjes met de vrachtwagen. Omdat de inzameling en de verwerking van het afval niet meteen vlak naast de waterweg gebeurt, is er wel nog altijd een stuk wegtransport nodig, maar ook dat willen de betrokken partners zoveel mogelijk beperken.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is alvast tevreden. “Elk jaar 2.400 vrachtwagens minder in de file. Geweldig nieuws voor Vlaams-Brabant, waar het verkeer vandaag te vaak vastzit”, klinkt het. “Dit is het zoveelste bewijs dat de watersnelweg voor steeds meer verschillende soorten vrachten een sterk en aantrekkelijk alternatief is”.

bron: Belga