Turkije vervangt bevelvoerders land-, lucht- en zeemacht

Turkije vervangt bevelvoerders land-
Turkije vervangt bevelvoerders land-

Turkije vervangt de bevelvoerders van de land-, lucht- en zeemacht, een jaar na de mislukte coup in het land. Dat berichten de nieuwszenders NTV en CNN-Türk. De beslissing is genomen tijdens een vergadering van de opperste militaire raad (YAS), voorgezeten door premier Binali Yildirim, in aanwezigheid van legerleiders, onder wie stafchef Hulusi Akar en verschillende ministers. President Recep Tayyip Erdogan zal vanavond dineren met leden van de raad. Hij moet de beslissingen formeel goedkeuren.

De chefs van de landmacht Salih Zeki Colak, Abidin Unal (luchtmacht) en Bülent Bostanoglu (zeemacht) worden vervangen door respectievelijk Yasar Güler, Hasan Küçükakyüz en Adnan Ozbal, aldus CNN-Türk. Bij de jaarvergadering van de YAS wordt beslist over de toekomst van officieren met de graad van kolonel of hoger.

Het was al de derde vergadering van de raad sinds de mislukte coup van 15 juli 2016, die Ankara heeft toegeschreven aan de prediker Fethullah Gülen, die dat op zijn beurt ontkent. Ankara reageerde op de mislukte coup met grote zuiveringen, vooral in het leger. Daar zijn 149 generaals en admiraals uit hun functies gezet. Het gaat om bijna de helft van de officieren van die rangen.

Door die veranderingen hebben de burgerlijke autoriteiten het leger meer in de hand gekregen. De YAS vergadert nu in de ambtswoning van de premier in Ankara en niet langer in het hoofdkwartier van het leger. Door een hervorming na de coup zetelen nu ook meer burgerlijke verantwoordelijken in die raad. Behalve de premier gaat het ook om vijf vicepremiers en de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie.

Bron: Belga