Trump ondertekent decreet over nieuwe sancties tegen Rusland

Trump ondertekent decreet over nieuwe sancties tegen Rusland
Trump ondertekent decreet over nieuwe sancties tegen Rusland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft deze ochtend (plaatselijke tijd) een decreet ondertekend dat nieuw sancties oplegt tegen Rusland, Iran en Noord-Korea. Dat heeft een bron binnen het Witte Huis gemeld. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden eind juli met een overtuigende meerderheid ingestemd met nieuwe sancties tegen Rusland omdat het land ervan verdacht wordt de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten te hebben beïnvloed en wegens de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne. Daarnaast legt het decreet dat Trump ondertekende extra sancties op tegen Noord-Korea en Iran.

Naast nieuwe sancties bevat de wettekst ook een bepaling die het voor Trump moeilijker maakt om de sancties tegen Rusland te verlichten. De president heeft er steeds voor gepleit om de betrekkingen met Rusland te verbeteren, ondanks de onderzoeken naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Het was dan ook nog niet zeker of de president het decreet zou ondertekenen.

De Russische president Vladimir Poetin reageerde al op de sancties, die vooral gericht zijn tegen de Russische energiesector, door aan te kondigen dat 755 Amerikaanse diplomaten Rusland moeten verlaten. Ook de Europese Unie heeft kritiek op de sancties, omdat ze vreest voor haar gastoevoer, en een unilaterale actie veroordeelt.

Bron: Belga