Macron krijgt toestemming van Franse Senaat om arbeidswet te hervormen

Macron krijgt toestemming van Franse Senaat om arbeidswet te hervormen
Macron krijgt toestemming van Franse Senaat om arbeidswet te hervormen

De Franse Senaat heeft woensdag een machtigingswet goedgekeurd, waardoor president Emmanuel Macron kan starten met de hervorming van de arbeidswetgeving. De goedgekeurde tekst geeft de regering de toestemming om via ordonnanties de arbeidswet te hervormen. Het parlement zet zichzelf zo buitenspel, omdat dit betekent dat er geen parlementair debat zal plaatsvinden. Enkel aan het begin en op het einde van de hervorming wordt het geconsulteerd.
De flexibilisering van Frankrijks rigide arbeidswet was een belangrijke campagnebelofte van Macron. Minister van Arbeid Muriel Penicaud verklaarde dat de ontwerpdecreten binnen enkele weken gepubliceerd zullen worden.
Momenteel vinden nog onderhandelingen plaats tussen de vakbonden en werkgeversorganisaties over de details van de hervormingen. De vakbonden CGT en SUD hebben al opgeroepen tot een acties op 12 september, terwijl radicaal links een “volksbijeenkomst” organiseert op 23 september. De hervorming gaat verder dan de zogenaamde “arbeidswet”, die vorig jaar maandenlang voor sociale onrust zorgde.
De stemming in de Senaat was de laatste stap in het parlementaire proces, en verliep vlot met 225 stemmen voor en 109 stemmen tegen. De Assemblée nationale, het Franse parlement, stemde dinsdag al in met de hervorming.

Bron: Belga