Fipronil in eieren - Pluimveehouders willen zo snel mogelijk duidelijkheid voor geblokkeerde bedrijven

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Wij willen dat het Federaal Voedselagentschap zoveel mogelijk middelen inzet om snel uitsluitsel krijgen over de aanwezigheid van fipronil in de eieren van onze producenten. Want hoe langer de bedrijven geblokkeerd blijven, des te groter de economische schade en des te groter ook de imagoschade voor onze sector." Dat zegt Danny Coulier, voorzitter van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en konijnenhouders. "We hadden die besmetting met het insecticide fipronil zeker niet verwacht", zegt Coulier in een gesprek met Belga. "Dit is totaal nieuw en onverwacht. Ik heb er sinds twee weken weet van doordat bedrijven me lieten weten dat ze geblokkeerd werden, omdat er vermoed werd dat ze besmet waren met het illegale luizenbestrijdingsmiddel."

De firponilcrisis is iets heel anders dan de problemen die de sector onlangs nog heeft gekend met de vogelgriep. "Daar heb je met een duidelijk aantoonbaar probleem te maken waarvoor intussen al een vast scenario vastligt, een aanpak waarbij iedereen weet waar hij aan toe is."

Zijn er parallellen met de dioxinecrisis? "Dat was een veel groter probleem", zegt Coulier. "Er waren toen ook meer sectoren bij betrokken en het viel op een politiek moeilijk moment, net voor de verkiezingen. Wat wel overeenkomt met de dioxinecrsisis is dat hier ook sprake is van fraude."

Intussen zijn heel wat bedrijven geblokkeerd door het FAVV. Hoeveel het er zijn, weet voorzitter Coulier ook niet precies. "Dat is ook niet mijn grootste zorg. Mijn grootste zorg is de belangen van onze leden te verdedigen. Op de geblokkeerde bedrijven is een totale 'standstill', er mag daar niets gebeuren met de dieren, met de mest... En je weet niet hoe lang dat kan duren. Net daarom is het nodig dat we zeer snel duidelijkheid krijgen."

"Voorts is het voor ons imago belangrijk dat wat er aan eierproducten vandaag en morgen in de winkel ligt, veilig is voor consumptie. De volksgezondheid heeft voorrang op alles. Daarom steunen we ook de aanpak van het FAVV."

Coulier heeft van geblokkeerde bedrijven de vraag gekregen wie er zal opdraaien voor de economische en financiële schade door de fipronilcrisis. "Dat wordt een zeer complexe aangelegenheid, zo hebben onze juristen ons verzekerd", zegt de voorzitter van de Vlaamse pluimveehouders. "Maar intussen is de crisis wel een 'killer' voor heel wat van onze bedrijven. Vele pluimveebedrijven zullen dit niet overleven."

bron: Belga