Fipronil in eieren: legaal voor luizenbestrijding bij huisdieren, illegaal voor kippen

Fipronil in eieren: legaal voor luizenbestrijding bij huisdieren
Fipronil in eieren: legaal voor luizenbestrijding bij huisdieren

Het luizenbestrijdingsmiddel Fipronil heeft op enkele dagen tijd een prominente plaats in de nieuwsmedia veroverd. De resultaten zijn bijzonder zwaar voor de kippenkwekers: eieren die fipronil bevatten, worden vernietigd en pluimveebedrijven waar het gebruikt is worden geblokkeerd, opdat de aangetaste eieren niet in de winkelrekken of op ons bord terechtkomen. Fipronil is een insecticide dat zit verwerkt in sommige merken vlooienbandjes. “Het doodt vooral volwassen vlooien”, melden websites voor de verzorging van katten en honden. Het is een chemische stof, die ontwikkeld werd door het voormalige Franse farmaceutische concern Rhône Poulenc. Het kwam in 1993 op de markt. De rechten van het product zijn sinds 2003 in handen van het het Duitse BASF.

Het middel werkt behalve tegen vlooien ook tegen teken, luizen, mijten en mieren. In de pluimveesector is fipronil opgedoken in het bestrijdingsmiddel Dega-16 dat wordt gebruikt om bloedluis in de stallen te bestrijden. Het is een legaal product voor hobby- of huisdieren (katten en honden), maar het mag absoluut niet gebruikt worden bij dieren die in de voedselketen terechtkomen, zoals pluimvee.

Dega-16 is ook gebruikt door ChickFriend uit Barneveld (Gelderland), een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in bloedluisbestrijding bij pluimveebedrijven. ChickFriend heeft het product gekocht bij het Kempense bedrijf Poultry-Vision in Weelde (deelgemeente van Ravels), waar vermoedelijk illegaal fipronil is toegevoegd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als “matig toxisch”. Met andere woorden: het levert niet direct gevaar op voor de volksgezondheid. Alleen grote hoeveelheden kunnen leiden tot schade aan nieren, lever en schildklier.

Bron: Belga