Is deze 12-jarige een geniale artiest in wording?

Op een tentoonstelling voor jonge Legoartiesten heeft de 12-jarige Riley iedereen verbaasd. Zijn kunstwerk bestond uit één blokje dat een worm voorstelt. Daarmee past hij perfect in een traditie van hedendaagse kunstenaars. Is Riley een toekomstig genie?

In 1966 vond de grensverleggende tentoonstelling van minimal art ‘Primary Structures’ plaats in New York. De Amerikaan Carl Andre presenteerde er zijn ‘Lever’, niets meer of minder dan een rij bakstenen.

Sindsdien is de kunstwereld verder geëvolueerd, maar niemand heeft de logische volgende stap gezet. Waarom kan één enkele steen geen kunstwerk zijn? De jonge Riley heeft nu eindelijk die barrière doorbroken. De minimal art heeft zijn minimum bereikt, de deconstructie is ten einde.

Of moeten we hem onderbrengen bij de conceptuele kunst? Riley lijkt immers iets te willen representeren met zijn minimalistisch kunstwerk, namelijk een worm. Het lijkt erop dat de jongeman niet zomaar bij één kunststroming onder te brengen is, een kenmerk van de allergrootsten der aarde.

In elk geval lust het internet er wel pap van. Veel twitteraars wachten alvast op Rileys eerste solotentoonstelling in Tate Modern.