“Trump heeft verklaring van zoon over ontmoeting met Russische advocaat gedicteerd”

Trump heeft verklaring van zoon over ontmoeting met Russische advocaat gedicteerd
Trump heeft verklaring van zoon over ontmoeting met Russische advocaat gedicteerd

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan zijn zoon Donald Trump Jr. de verklaring die hij deed naar aanleiding van zijn ontmoeting met een Russische advocate tijdens de presidentscampagne in 2016 gedicteerd. Dat schrijft de krant Washington Post. De oudste zoon van Trump gaf midden juli toe dat hij vorig jaar advocate Natalia Veselnitskaja had ontmoet. Ze werd aan hem voorgesteld als een gezant van de Russische overheid die in het bezit was van mogelijk compromitterende informatie over Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton. Ook Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner was aanwezig, net als zijn campagneleider Paul Manafort, zo bleek later.

Al snel zou gebleken zijn dat er geen interessante informatie te rapen viel tijdens het gesprek, en dat de advocate wilde spreken over de adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse koppels, had Trump Jr. verklaard. Hij had gesteld dat het onderwerp van de meeting “niets te maken had met de campagne” en dat de adoptiekwestie eerder al aan bod kwam, maar dat bleek achteraf niet te kloppen.

Volgens de Washington Post zou het de president zelf zijn geweest die de verklaring dicteerde aan zijn zoon. Hij zou dat hebben gedaan aan boord van de Air Force One, op weg naar huis van de G20, die op 7 en 8 juli plaatsvond in Hamburg.

De krant schrijft dat de adviseurs van Trump in de marge van de top beslist hadden dat Donald Jr. een mededeling zou verspreiden met de waarheid om de pers voor te zijn. Op bevel van Trump senior veranderde dat plan echter na enkele uren, en uiteindelijk zou het de president zijn geweest die een verklaring dicteerde.

De adviseurs van Trump vonden diens betrokkenheid echter geen goed idee, aldus de krant. “Die was… onnodig”, aldus een bron. “Nu kan men beweren dat hij het was die het volk heeft misleid. Men kan zeggen dat de president niet de volledige waarheid wil zeggen.”

Jay Sekulow, een van de advocaten van Trump, reageerde in de krant dat de beweringen incorrect zijn.

Bron: Belga