Thaise ex-premier riskeert tien jaar cel voor corruptie in “gepolitiseerd proces”

Thaise ex-premier riskeert tien jaar cel voor corruptie in "gepolitiseerd proces"

De voormalige Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft vandaag niet schuldig gepleit in een rechtszaak tegen haar, vanwege vermoedelijk wanbeleid in verband met een hulpprogramma voor rijsttelers. Ze stelde voor een speciale rechtbank in Bangkok dat ze het “slachtoffer is van een complex politiek manoeuve”. Yingluck riskeert tien jaar cel. Yingluck is de zus van de vroegere premier Thaksin Shinawatra, die na een veroordeling voor machtsmisbruik in Groot-Brittannië in ballingschap leeft. In 2011 werd ze verkozen tot de eerste vrouwelijke premier van het Zuidoost-Aziatische koninkrijk. In mei 2014 werd ze echter afgezet door het Thaise hooggerechtshof, en later die maand werd de rest van de regering aan de kant geschoven bij een militaire staatsgreep.

Ze wordt ervan verdacht via subsidies voor de rijstsector een enorme financiële kater te hebben veroorzaakt in het land. De overheid zou bij Thaise boeren namelijk rijst gekocht hebben tegen een veel hogere prijs dan de marktprijs, wat het land tussen zowat 4 en 17 miljard dollar (tot 14,5 miljard euro) zou hebben gekost.

Yingluck ontkent alle beschuldigingen. “Ik heb niets verkeerds gedaan”, zei ze vandaag. Indien Yingluck schuldig bevonden zou worden, kan ze zich niet meer kandidaat stellen voor het premierschap. Ze beloofde eerder dit jaar dat ze gerechtelijke stappen zou ondernemen tegen de militaire overheid. Die wordt ervan verdacht het politieke veld te willen zuiveren, vooral van de invloedrijke familie Shinawatra, alvorens nieuwe verkiezingen uit te roepen.

Voor de rechtbank verzamelde zich een duizendtal aanhangers van de ex-premier, die vooral bij de armen nog erg populair is. De politie was massaal aanwezig om rellen te voorkomen. Het vonnis wordt verwacht op 25 augustus.

bron: Belga