Op alle vlakken normaal weerpatroon in juli

Op alle vlakken normaal weerpatroon in juli

Het weer verliep in juli op alle vlakken normaal. Dat meldt het KMI in haar eerste klimatologisch overzicht van de maand juli. Die vaststelling geldt zowel voor de temperaturen als de neerslag, het aantal onweersdagen, de zonneschijnduur en de windsnelheid. Juli was wel de achtste maand op rij met een neerslagtekort. De gemiddelde temperatuur bedroeg 18,6 graden, terwijl het normaal 18,4 graden is. De gemiddelde maximumtemperatuur was 23,1 graden, en de gemiddelde minimumtemperatuur 14 graden – exact de normale waarde. In Lichtervelde werd op 19 juli de hoogste temperatuur voor heel het land gemeten: 33,5 graden. Minder dan een week daarvoor, de 13de, daalde de temperatuur in Elsenborn met 0,8 graden net niet tot onder het vriespunt.

Met 58,3 mm viel er een normale neerslaghoeveelheid, terwijl de normale hoeveelheid 73,5 mm is. Het KMI merkt op dat dat de achtste maand op rij is met een neerslagtekort.

De zon scheen in juli 183,5 uur, terwijl de normale duur goed 200,7 uur is. De gemiddelde windsnelheid voor Ukkel bedroeg 3,3 m/s, terwijl dat normaal 3,2 m/s is. Tot slot telde ons land 14 onweersdagen, tegenover normaal 13,3 dagen. Ook die drie laatste waarden zijn “normale” waarden.

bron: Belga